Co zrobić gdy już któryś raz po makaronie mamy wzdęcia?

Co zrobić gdy już któryś raz po makaronie mamy wzdęcia?

Uczucie dyskomfortu po zjedzeniu makaronu czy innego produktu spożywczego jest sytuacją, która dotyczy coraz to większego grona osób. Może być on związany z zaistniałą nietolerancją pokarmową bądź alergią. Testy na nietolerancje pokarmowe to sposób na zdiagnozowanie, które dokładnie produkty spożywcze nie są tolerowane przez organizm. Wykrycie nietolerancji pokarmowej umożliwia unikniecie wielu groźnych chorób oraz powikłań.

Nietolerancje pokarmowe – ogólna charakterystyka

Jedna z teorii stwierdza, iż nietolerancje pokarmowe pojawiają się w efekcie tzw. przeciekającego jelita. Uszkodzona błona śluzowa jelita powoduje, że do krwiobiegu przedostają się toksyny, bakterie, a także fragmenty niestrawionych białek, co negatywnie wpływa na cały organizm, zwłaszcza na układ odpornościowy. W wyniku zaistniałej sytuacji powstaje przewlekły stan zapalny, który obejmuje cały organizm bądź poszczególne jego części (narządy) lub tkanki. Nietolerancja pokarmowa nie jest jednoznaczna z alergią. Jej objawy występują najczęściej jakiś czas po zjedzeniu posiłku – nawet kilka godzin.

Przyczyny nietolerancji pokarmowych

Główną przyczyną nietolerancji pokarmowej jest częste spożycie pokarmu wywołującego reakcje alergiczne. Przyczynia się to do uszkodzenia błony śluzowej jelita cienkiego, a w konsekwencji toksyny i bakterie oraz niestrawione resztki pokarmowe zaczynają przedostawać się do krwiobiegu.

Objawy i skutki nietolerancji pokarmowej

Do głównych objawów i skutków nietolerancji pokarmowej zaliczane są:

  • Zaburzenia układu odpornościowego – niska odporność organizmu;
  • Zaburzenia hormonalne;
  • Przewlekłe zmęczenie;
  • Zaburzenia koncentracji, problemy ze skupieniem uwagi;
  • Choroby skóry, łupież, łojotok;
  • Częste oddawanie moczu;
  • Nadwaga i otyłość;
  • Depresja, wahania nastroju, nerwowość, drażliwość;
  • Łuszczyca;
  • Nadciśnienie;
  • Reumatyzm;
  • Zespół jelita drażliwego;
  • Opuchnięte powieki, cienie pod oczami;
  • Kaszel;
  • Zaburzenia przemiany materii;
  • Biegunki, wzdęcia, zaparcia, zgaga;
  • Zatrzymanie wody w organizmie;
  • Bóle głowy i brzucha.

Testy na nietolerancje pokarmowe – rodzaje

Testy na nietolerancje pokarmowe mogą być przeprowadzone w laboratorium lub samodzielnie w domu. Te pierwsze są oparte o metodę immunoenzymatyczną ELISA lub nowoczesną metodę mikromacierzy. Testy, które można wykonać samodzielnie w domu polegają na pobraniu z palca próbki krwi, a wyniki są już dostępne po40 minutach. Nielaboratoryjne testy na nietolerancje pokarmowe umożliwiają wykryć nietolerancję na 59 produktów spożywczych.