Lato to sezon wakacyjnych podroży i spotkań przy grillu. Kiełbasa, karkówka, kurczak, a do tego grillowane warzywa to podstawa każdego letniego grillowania. Jednak nie wszystkie dania z grilla są lekkostrawne i korzystne dla zdrowia. Zwęglona karkówka, czy kiełbasa z pewnością nie będzie służyła zdrowiu.
Zwęglone mięso z pewnością jest szkodliwe. Dlaczego?
Grillowane mięso, w szczególności mięsa tłuste, czyli kiełbasa, czy karkówka są raczej ciężkostrawne i tuczące. Pomimo że w procesie grillowania tłuszcz wytapia się, bardzo często dochodzi do przypalenia takiego mięsa. Niestety przypalone, czy zwęglone mięso nie może być zaliczone do zdrowych dań, ponieważ w wyniku tak silnego grillowania pojawiają się substancje rakotwórcze. Są to związki, które są również obecne w dymie papierosowym, spalinach, czy pestycydach. Warto wiedzieć, że te szkodliwe substancje powstają tylko w tych produktach, które zawierają białko, zatem nie znajdziemy ich w grillowanych warzywach i owocach. Nieumiejętne przygotowywanie potraw z grilla może skutkować problemami trawiennymi- mogą pojawić się bóle brzucha lub uczucie ciężkości i niestrawności. Najczęściej winowajcami są słabej jakości tłuste mięsa, dlatego wybierając się na spotkanie przy grillu lepiej zaopatrzyć się w środki farmaceutyczne wspomagające trawienie np. Ulgix trawienie, Verdin Complexx, Proliver fix. Trzeba jednak pamiętać, aby spożywanie ciężkostrawnych, przypalonych potraw z grilla odbywało się jedynie sporadycznie.
Grillowane potrawy mogą być zdrowe.
Warto wiedzieć, że potrawy grillowane mogą być zdrowe. Jeśli zamiast tłustej karkówki wybierzemy schab lub kurczaka, danie z pewnością będzie dietetyczne, pamiętając, by nie przypalić mięsa. Używając marynaty na bazie soku z cytryny, octu, czarnego pieprzu, papryki można ograniczyć wytwarzanie rakotwórczych substancji. Grillowanie gotowych marynowanych mięs, a tym bardziej peklowanych jest stanowczo niewskazane, jeśli chcemy grillować zdrowo. Poza tym najlepiej używać tacek do grillowania, dzięki którym mięso można upiec tylko do zrumienienia.
Zdrowe grillowanie- o czym jeszcze trzeba pamiętać?
Grillowanie powinno odbywać się na rozżarzonym węglu drzewnym lub brykiecie. Nie wolno piec potraw w żywym ogniu, ponieważ właśnie wtedy mięso zostanie przypalone, a tym samym nie będzie korzystne dla zdrowia. Warto grillować różnego rodzaju warzywa- jednak trzeba mieć na uwadze, że obróbka termiczna w pewnym stopniu pozbawia je witamin. Grillowanie mięsa powinno odbywać się minimum 15 cm nad żarem, a warzyw nawet jeszcze wyżej, by się nie przypaliły. Ważną informacją dla wielbicieli letniego grillowania jest to, że jeśli tłuszcz skapuje na żar, powstają rakotwórcze nadtlenki. Substancje te unoszą się z dymem, które wchłania potrawa. To dlatego zalecane jest pieczenie na tackach do grilla. Poza tym lepiej, aby stół, przy którym siedzimy, nie znajdował się zbyt blisko grilla, ponieważ dwugodzinne wdychanie dymu odpowiada 220 zapalonym papierosom. W trakcie smażenia nie wolno już dodawać podpałki, węgiel powinien być zapalony i rozżarzony przynajmniej pół godziny przed położeniem rusztu. Stosując się do powyższych zaleceń, można śmiało grillować, nie szkodząc przy tym zdrowiu.